Składniki:
-
35 dkg mięsa mielonego
-
25 dkg kolorowego makaronu (może być pełnoziarnisty lub każdy dowolny jaki kto
lubi)
-
1 cebulka
-
6 – 7 sztuk pieczarek
-
2 pomidory
-
1 bakłażan
-
ser żółty
-
sól, pieprz, majeranek, tymianek, zioła prowansalskie
- olej lub oliwa do podsmażenia
Sos
beszamelowy:
-
1 łyżka masła
-
1,5 łyżki mąki
- 1/2 szklanki mleka
-
1 żółtko
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulkę
drobno kroję, dodaję do mięsa mielonego, doprawiam i wszystko razem podsmażam. Pieczarki, bakłażan i pomidory kroję w plasterki. Bakłażan dodatkowo skrapiam oliwą z oliwek i
posypuję ziołami (mi najlepiej smakuje mieszanka ziół sałatkowych do warzyw KOTANY).
Ugotowany makaron wykładam do nasmarowanego olejem lub masłem naczynia
żaroodpornego, na to warstwami układam: podsmażone mięso mielone, surowe pieczarki oraz na przemian plasterki bakłażana i pomidora.
Tak przygotowaną zapiekankę wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
na 15 min.
W międzyczasie przygotowuję sos beszamelowy tzn. w garnuszku rozpuszczam masło, zasypuję mąką robiąc zasmażkę, dokładnie mieszam aby nie powstały grudki, następnie wlewam mleko i roztrzepane żółtko, doprawiam, wszystko chwilkę gotuję do czasu aż zacznie gęstnieć. Tak przygotowanym sosem zalewam zapiekankę i posypuję potartym żółtym serem. Zapiekam kolejne 15 – 20 minut i można jeść uważając co by się nie poparzyć ;-)
W międzyczasie przygotowuję sos beszamelowy tzn. w garnuszku rozpuszczam masło, zasypuję mąką robiąc zasmażkę, dokładnie mieszam aby nie powstały grudki, następnie wlewam mleko i roztrzepane żółtko, doprawiam, wszystko chwilkę gotuję do czasu aż zacznie gęstnieć. Tak przygotowanym sosem zalewam zapiekankę i posypuję potartym żółtym serem. Zapiekam kolejne 15 – 20 minut i można jeść uważając co by się nie poparzyć ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz