Zapiekanka z bakłażanem i nie tylko


Składniki:
- 35 dkg mięsa mielonego
- 25 dkg kolorowego makaronu (może być pełnoziarnisty lub każdy dowolny jaki kto lubi)
- 1 cebulka
- 6 – 7 sztuk pieczarek
- 2 pomidory
- 1 bakłażan
- ser żółty
- sól, pieprz, majeranek, tymianek, zioła prowansalskie
- olej lub oliwa do podsmażenia

Sos beszamelowy:
- 1 łyżka masła
- 1,5 łyżki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 żółtko
- sól,  pieprz, gałka muszkatołowa


Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulkę drobno kroję, dodaję do mięsa mielonego, doprawiam i wszystko razem podsmażam. Pieczarki, bakłażan i pomidory kroję w plasterki. Bakłażan dodatkowo skrapiam oliwą z oliwek i posypuję ziołami (mi najlepiej smakuje mieszanka ziół sałatkowych do warzyw KOTANY). 
Ugotowany makaron wykładam do nasmarowanego olejem lub masłem naczynia żaroodpornego, na to warstwami układam: podsmażone mięso mielone, surowe pieczarki oraz na przemian plasterki bakłażana i pomidora. 
Tak przygotowaną zapiekankę wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 min. 
W międzyczasie przygotowuję sos beszamelowy tzn. w garnuszku rozpuszczam masło, zasypuję mąką robiąc zasmażkę, dokładnie mieszam aby nie powstały grudki, następnie wlewam mleko i roztrzepane żółtko, doprawiam, wszystko chwilkę gotuję do czasu aż zacznie gęstnieć. Tak przygotowanym sosem zalewam zapiekankę i posypuję potartym żółtym serem. Zapiekam kolejne 15 – 20 minut i można jeść uważając co by się nie poparzyć ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz