Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 duża cebula
- 250 g śmietany 18%
- mieszanka przypraw włoskich lub jeśli ich brak to papryka słodka, ostra, oregano
- 1/2 paczki curry lub wg. uznania.
- sól, pieprz do smaku
- 1 duża cebula
- 250 g śmietany 18%
- mieszanka przypraw włoskich lub jeśli ich brak to papryka słodka, ostra, oregano
- 1/2 paczki curry lub wg. uznania.
- sól, pieprz do smaku
Jak każde mięsko przed przyrządzaniem myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Następnie pierś kroję w kostkę, wrzucam do miseczki, obsypuję przyprawami jak wyżej (na tym etapie tylko odrobinę curry gdyż reszta przyda się potem) i odstawiam na jakieś 10 min. W tym czasie kroję drobno cebulkę i podsmażam na oliwie do momentu aż się zeszkli. Do tego dorzucam kurczaka, smażę do miękkości. Jak kurczak jest już gotowy to dorzucam do niego śmietanę oraz wsypuję curry. Wszystko dobrze mieszam. Aby danie było aromatyczne i nieco zgęstniało duszę jeszcze jakieś 10-15 min od czasu do czasu mieszając i można jeść. Najlepiej smakuje podane z białym ryżem i ulubioną surówką.
Ja często podaję do tego surówkę z marchewki, jabłka i kukurydzy ale to zależy co kto lub a więcej surówek znajdziecie na stronce już wkrótce:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz