Sernik z brzoskwiniami


Składniki:
- puszka brzoskwiń

Ciasto:
- 1 kostka margaryny do pieczenia
- 3 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru
- 1 mały cukier waniliowy
- 1 łyżka octu i 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Margarynę drobno siekam do miski, pozostałe składniki ciasta wsypuję kolejno i wszystko razem dokładnie zagniatam ręką, aż ciasto zmieni się w jednolitą masę. 3/4 ciasta rozkładam na blaszce a pozostałą część wkładam do woreczka i do zamrażalnika na min. 30 min.

Masa twarogowa:
- 4 kostki twarogu
- 2 jajka (całe)
- 1 budyń śmietankowy
- ¾ szklanki cukru pudru
- ½ kostki masła (roztopionego)
- olejek do smaku (waniliowy lub pomarańczowy)

Masę serową wyrabiam mikserem. Do twarogu dorzucam kolejno jajka, budyń i cukier waniliowy, wszystko miksuję kilka minut, następnie wlewam roztopione i przestudzone masło i kilka kropli olejku. Tak przygotowaną masę wykładam na rozłożone na blaszce ciasto. 
Na masie serowej rozkładam wcześniej pokrojone w paski i odsączone brzoskwinie. Białka, które zostały z jajek użytych do ciasta ubijam na sztywną pianę ze niepełną szklanką cukru i łyżeczką mąki ziemniaczanej, którą dodaję pod sam koniec ubijania. Pianę wylewam na brzoskwinie, posypuję ciastem z zamrażarki, które można potrzeć na tarce lub poskubać i porozrzucać na białku. 
Sernik piekę ok 1 godz. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu polewam czekoladą. 

* ten sernik zawsze się udaje* :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz