Składniki:
- puszka brzoskwiń
Ciasto:
- 1
kostka margaryny do pieczenia
- 3
szklanki mąki
- 5 żółtek
- 3 łyżki
cukru
- 1
mały cukier waniliowy
- 1 łyżka
octu i 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę drobno siekam do miski, pozostałe składniki ciasta wsypuję kolejno i wszystko razem dokładnie zagniatam ręką, aż ciasto zmieni się w jednolitą masę. 3/4 ciasta rozkładam na blaszce a pozostałą część wkładam do woreczka i do zamrażalnika na min. 30 min.
Masa
twarogowa:
- 4
kostki twarogu
- 2
jajka (całe)
- 1
budyń śmietankowy
- ¾
szklanki cukru pudru
- ½
kostki masła (roztopionego)
- olejek
do smaku (waniliowy lub pomarańczowy)
Masę serową wyrabiam mikserem. Do twarogu dorzucam kolejno jajka, budyń i cukier waniliowy, wszystko miksuję kilka minut, następnie wlewam roztopione i przestudzone masło i kilka kropli olejku. Tak przygotowaną masę wykładam na rozłożone na blaszce ciasto.
Na
masie serowej rozkładam wcześniej pokrojone w paski i odsączone brzoskwinie. Białka, które zostały z jajek użytych do ciasta ubijam na sztywną pianę ze niepełną szklanką cukru i łyżeczką mąki ziemniaczanej, którą dodaję pod sam koniec ubijania. Pianę
wylewam na brzoskwinie, posypuję ciastem z zamrażarki, które można potrzeć na tarce lub poskubać i porozrzucać na białku.
Sernik piekę ok 1 godz. w temp. 180 stopni. Po
upieczeniu polewam czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz