Składniki:
Ciasto:
- ¾ kostki margaryny
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 mały cukier waniliowy
- 1 łyżka octu
- 1/2 szklanki cukru pudru (do białek)
Mus jabłkowy:
- 1 kg jabłek
- ok łyżeczki cynamonu
- cukier puder lub zwykły (wg uznania i w zależności od słodkości jabłek)
- 2 łyżki kartoflanki
Najpierw przygotowuję mus - jabłka obieram i
kroję w cząstki, gotuję w małej ilości wody (tylko tyle aby się nie
przypaliły), następnie jak już puszczą sok i zmiękną dodaję cynamon i cukier,
duszę jeszcze chwilę i gotowe.
Ze składników potrzebnych do wyrobu ciasta zagniatam ciasto oddzielając żółtka od białek. Następnie z ciasta oddzielam 1/4 części i w woreczki wkładam do zamrażalnika. Pozostałe ciasto rozkładam na dużej tortownicy i na 10 min wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika aby spód się podpiekł.
W między czasie ubijam białka z 1/2 szklanki cukru pudru.
Po tym czasie wyjmuję spód z piekarnika, wykładam na niego mus jabłkowy, następnie na mus wykładam ubite
białka a na białka na tarce ścieram ciasto schłodzone w zamrażalniku. Pikę ok 50 – 60 min w temp 180 stopni.
*wybornie smakuje z bitą śmietaną i lodami waniliowymi* pychotka :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz