Sezonowiec na maślance


Składniki:
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka cukru
- 2 ½ szklanki mąki
- ½ szklanki oleju
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- dowolne owoce np. śliwki, truskawki, jagody, porzeczki

Kruszonka:
- ¾ szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
- ½ kostki masła

Cukier, jajka i maślankę ucieram mikserem na gładką masę, powoli dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a na koniec cukier waniliowy. Ciasto wykładam na blaszkę wysypaną bułką tartą, na ciasto  owoce, które posypuję kruszonką.  Piekę w temp. 180 stopni ok. 55 min. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz