Składniki:
-
opakowanie ciasta francuskiego
-
3 kiełbasy śląskie
-
3 pomidory
-
cukinia
-
dymka ze szczypiorkiem
-
ulubione przyprawy (np. pieprz, sól, papryka słodka, papryka ostra, czosnek)
- 50 - 100 g sera żółtego (może być już kupiony gotowy starty ser najlepiej mozzarella)
Sos
beszamelowy:
-
łyżka masła
- łyżka mąki
- 150 ml mleka
-
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
-
żółtko
Kiełbaskę kroję w kostkę i podsmażam na oleju, doprawiam ją solą, pieprzem i papryką. Następnie na ręczniku papierowym odsączam z tłuszczu.
Ciasto francuskie wykładam na wysmarowane oliwą formy do tarty. Aby za dużo nie urosło, nakłuwam widelcem, na ciasto rozkładam kolejno podsmażoną kiełbaskę, następnie pokrojone w plastry na przemian pomidory i
cukinię, warzywa posypuję przyprawami (jak wcześniej używam do tego mieszanki przypraw do warzyw w
młynku KOTANY), wszystko zalewam przygotowanym sosem beszamelowym, posypuję posiekaną dymką i szczypiorkiem a na koniec tartym serem.
Wstawiam do nagrzanego do 180 st. piekarnika i zapiekam 25
– 30 min.
Ilość powyższych składników wystarcza na przygotowanie dwóch tart w formach o średnicy 20 cm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz