Tarta na cieście francuskim z cukinią i kiełbaską


Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 3 kiełbasy śląskie
- 3 pomidory
- cukinia
- dymka ze szczypiorkiem
- ulubione przyprawy (np. pieprz, sól, papryka słodka, papryka ostra, czosnek)
- 50 - 100 g sera żółtego (może być już kupiony gotowy starty ser najlepiej mozzarella)

Sos beszamelowy:
- łyżka masła
- łyżka mąki
- 150 ml mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- żółtko

Kiełbaskę kroję w kostkę i podsmażam na oleju, doprawiam ją solą, pieprzem i papryką. Następnie na ręczniku papierowym odsączam z tłuszczu. 
Ciasto francuskie wykładam na wysmarowane oliwą formy do tarty. Aby za dużo nie urosło, nakłuwam widelcem, na ciasto rozkładam kolejno podsmażoną kiełbaskę, następnie pokrojone w plastry na przemian pomidory i cukinię, warzywa posypuję przyprawami (jak wcześniej używam do tego mieszanki przypraw do warzyw w młynku KOTANY), wszystko zalewam przygotowanym sosem beszamelowym, posypuję posiekaną dymką i szczypiorkiem a na koniec tartym serem. 
Wstawiam do nagrzanego do 180 st. piekarnika i zapiekam 25 – 30 min.
Ilość powyższych składników wystarcza na przygotowanie dwóch tart w formach o średnicy 20 cm. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz