Rafaello na krakersach - bez pieczenia


Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 ½ szklanki cukru
- 3 żółtka
- 3 cukry waniliowe
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 duże paczki krakersów
- 3 paczki wiórków kokosowych
- 1 ½ kostki masła
- 3 szklanki mleka

Szklanka mleka, 1 ½ szklanki cukru, 3 żółtka, 3 cukry waniliowe, 3 łyżki mąki i 3 łyżki mąki ziemniaczanej razem miksuję. 2 szklanki mleka gotuję z paczką wiórków kokosowych i do tego dodaję zmiksowaną masę. Mieszając gotuję do czasu aż zgęstnieje, studzę.
Następnie ucieram 1 ½ kostki masła w trakcie dodając po łyżce ostudzonej masy, na końcu dodaję 1 opakowanie wiórków kokosowych i wszystko chwilę mieszam.
Na blachę układam na przemian: krakersy i masę (trzy warstwy). Ostatnią warstwę posypuję wiórkami kokosowymi, czasami dekoruję płatkami migdałowymi. 
Do zjedzenia gotowe jest po schłodzeniu. Najlepiej aby w lodówce postało kilka godzin a jeszcze lepiej przez noc :-) w związku z czym najlepiej je wykonać dzień przed podaniem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz