Składniki:
- 1
szklanka mleka
- 1
½ szklanki cukru
- 3
żółtka
- 3
cukry waniliowe
- 3
łyżki mąki ziemniaczanej
- 3
duże paczki krakersów
- 3
paczki wiórków kokosowych
- 1
½ kostki masła
- 3
szklanki mleka
Szklanka
mleka, 1 ½ szklanki cukru, 3 żółtka, 3 cukry waniliowe, 3 łyżki mąki i 3 łyżki
mąki ziemniaczanej razem miksuję. 2 szklanki mleka gotuję z paczką wiórków
kokosowych i do tego dodaję zmiksowaną masę. Mieszając gotuję do czasu aż zgęstnieje, studzę.
Następnie ucieram 1 ½ kostki masła w trakcie dodając po łyżce ostudzonej masy, na końcu dodaję 1 opakowanie
wiórków kokosowych i wszystko chwilę mieszam.
Na
blachę układam na przemian: krakersy i masę (trzy warstwy). Ostatnią warstwę posypuję wiórkami kokosowymi, czasami dekoruję płatkami migdałowymi.
Do zjedzenia gotowe jest po schłodzeniu. Najlepiej aby w lodówce postało kilka godzin a jeszcze lepiej przez noc :-) w związku z czym najlepiej je wykonać dzień przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz