Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
-
1 – 2 cebule
-
2 ząbki czosnku
-
25 dkg pieczarek
-
10 dkg szynki
-
sól, pieprz, oregano
- natka pietruszki
-
masło do smażenia
-
śmietanka 18%
Pierś z kurczaka myję, osuszam i kroję w kostkę, przekładam do miseczki i doprawiam solą i pieprzem. Odstawiam na ok 10 min. W między czasie siekam drobno cebulkę i czosnek, razem podsmażam najlepiej na maśle.
Do tego wrzucam kurczaka i podsmażam dalej, po ok 15 min dodaję pokrojone w plasterki pieczarki i razem duszę aż pieczarki będą miękkie. W dalszej kolejności dodaję pokrojoną w kostkę szynkę i posiekaną pietruszkę. Wszystko zalewam śmietaną i doprawiam solą, pieprzem i sporą ilością oregano. Chwilkę razem duszę i gotowe.
Najlepiej smakuje podane z ryżem i ugotowanym w wodzie brokułem. Wówczas ładnie wygląda na talerzu :-).
* kurczaka można także zastąpić pierożkami tortellini grzybowymi lub z szynką i gotowe danie posypać żółtym serem. Pierożki palce lizać :-) *
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz