Kurczak w sosie śmietanowo - pieczarkowym



Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 – 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 25 dkg pieczarek
- 10 dkg szynki
- sól, pieprz, oregano
- natka pietruszki
- masło  do smażenia
- śmietanka 18%



Pierś z kurczaka myję, osuszam i kroję w kostkę, przekładam do miseczki i doprawiam solą i pieprzem. Odstawiam na ok 10 min. W między czasie siekam drobno cebulkę i czosnek, razem podsmażam najlepiej na maśle. Do tego wrzucam kurczaka i podsmażam dalej, po ok 15 min dodaję  pokrojone w plasterki pieczarki i razem duszę aż pieczarki będą miękkie. W dalszej kolejności dodaję pokrojoną w kostkę szynkę i posiekaną pietruszkę. Wszystko zalewam śmietaną i doprawiam solą, pieprzem i sporą ilością oregano. Chwilkę razem duszę i gotowe.
Najlepiej smakuje podane z ryżem i ugotowanym w wodzie brokułem. Wówczas ładnie wygląda na talerzu :-). 

* kurczaka można także zastąpić pierożkami tortellini grzybowymi lub z szynką i gotowe danie posypać żółtym serem. Pierożki palce lizać :-) *   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz