* Bazą do tego ciasta jest biały biszkopt a oto jak go zrobić.
Składniki:
- 4 jajka lub 5 małych
- ¾ szklanki cukru
- 2 płaskie łyżki
kartoflanki
- 1 łyżeczka proszku do
pieczenia
- mąka tortowa (tyle aby łącznie z kartoflanką i proszkiem było jej 1 pełna szklanka)
Z podanej ilości cukru odsypuję do oddzielnej misko 2 łyżki. Następnie oddzielam jajka i białka ubijam na sztywno z cukrem zaś żółtka wrzucam do odsypanych 2 łyżek cukru i ubijam mikserem. Następnie ubite żółtka dodaję do białek i wszystko miksuję ok. 1 min na
wysokich obrotach, do tak przygotowanej masy łyżką dodaję mąkę i delikatnie mieszam. Piekę ok 25 – 30 min w temp.180 – 190
stopni.
Pozostałe składniki:
- 1 litr soku
pomarańczowego np. Hortex
- 3 budynie
śmietankowe na 0,5 l mleka
- 6 łyżek cukru
- 3 paczki
małych delicji (do soku pomarańczowego najlepiej pomarańczowych)
- 3 małe
kubeczki śmietany kremówki 30%
- 1 galaretka
cytrynowa
- polewa
czekoladowa lub czekolada do potarcia na wierzch ciasta
Budynie gotuję na soku z 6 łyżkami cukru. Następnie gorące wykładam na lekko nasączony
biszkopt, następnie na masę układam delicje czekoladą do dołu. Całość przykrywam ściereczką kuchenną i wkładam do reklamówki aby sparowało i ostygło. Galaretkę
rozpuszczam w szklance wody i schładzam. Następnie ubijam śmietanę, dodaję tężejącą galaretkę i
wylewam na zimny placek. Wierzch do dekoracji „chlapię” polewą lub oprószam czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz