Serowo – Porowa


Składniki:
- 3-4 pory
- 2 cebule
- 4 łyżki masła
- 4 szklanki rosołu (ewentualnie bulionu z kostki)
- 15 dkg szynki w plastrach
- 10 dkg śmietankowego serka topionego
- ½ szklanki gęstej śmietany (18%)
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
- tarty ser, pietruszka do dekoracji

Cebulkę i por drobno kroję, wrzucam na kilka minut na rozgrzane na patelni masło do momentu aż się ładnie zeszkli. Wszystko razem wlewam do bulionu, następnie podsmażam szynkę i dodaję również do bulionu.  Wszystko musi się pogotować na wolnym ogniu ok 20 min aż por będzie miękki. Następnie dodaję serek topiony i mieszam do momentu aż się rozpuści. Doprawiam solą, pieprzem i gałką. Na końcu dodaję śmietanę wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy. Dla intensywniejszego serowego smaku polecam po rozlaniu zupy na talerze posypać tartym żółtym serem oraz pietruszką.
Najlepiej smakuje z grzankami lub czosnkową/ziołową bagietką. 
Zupa jest bardzo sycąca. Wygląda i smakuje pysznie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz