Składniki:
- 3-4
pory
- 2
cebule
- 4 łyżki
masła
- 4
szklanki rosołu (ewentualnie bulionu z kostki)
- 15
dkg szynki w plastrach
- 10
dkg śmietankowego serka topionego
- ½
szklanki gęstej śmietany (18%)
- sól,
pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
- tarty
ser, pietruszka do dekoracji
Cebulkę i por drobno kroję, wrzucam na kilka minut na rozgrzane na patelni masło do momentu aż się ładnie zeszkli. Wszystko razem wlewam do bulionu, następnie podsmażam szynkę i dodaję również do bulionu. Wszystko musi się pogotować na wolnym ogniu ok 20 min aż por
będzie miękki. Następnie dodaję serek topiony i mieszam do momentu aż się rozpuści. Doprawiam solą,
pieprzem i gałką. Na końcu dodaję śmietanę wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy. Dla intensywniejszego serowego smaku polecam po rozlaniu zupy na talerze posypać tartym żółtym serem oraz pietruszką.
Najlepiej smakuje z grzankami lub czosnkową/ziołową bagietką.
Zupa jest bardzo sycąca. Wygląda i smakuje pysznie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz